x

Αφιέρωμα στον Γιάννη Βασιλόπουλο “Το Χρυσό Κλαρίνο”

30

Το χρυσό κλαρίνο

Ο Γιάννης Βασιλόπουλος: Ένας ‘’μεγάλος’’ άνθρωπος, ένα ‘’χρυσό’’ κλαρίνο. Γεννήθηκε το 1939 στο Αγρίνιο. Μεγάλωσε σε φτωχή οικογένεια, έτσι από πολύ μικρός γνώρισε τις δυσκολίες και τις έγνοιες της ζωής. Η οικογένεια του χαρακτηριζόταν από γνήσια καλλιτεχνική φλέβα. Ο πατέρας και οι θείοι του ήταν αξιόλογοι λαϊκοί οργανοπαίκτες, έτσι εξ’ ορισμού η μουσική ‘’κυλούσε’’ στο αίμα του.

Παρολαυτά ο πατέρας του ήταν αντίθετος με την ιδέα του να μάθει κλαρίνο. Κόντρα στις αντιρρήσεις όμως, ήταν τέτοια η ροπή του προς τη μουσική, που τελικά του αγόρασε ένα κλαρίνο με 3 λίρες.

Στα 6 του χρόνια λοιπόν, είχε την πρώτη του επαφή με το κλαρίνο και από ‘κει κι έπειτα έμοιαζε να έχουν πάρει όλα το δρόμο τους. Αφοσιώθηκε τόσο πολύ στο όργανο, που το μετέτρεψε σε προέκταση του χεριού του. Οι ώρες που έπαιζε ήταν αμέτρητες. Προτιμούσε να ασχολείται με το κλαρίνο, παρά να παίζει παιχνίδια με τους φίλους του, όπως τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, στην ηλικία των 11 χρόνων, να έχει φτάσει ήδη σε επίπεδο επαγγελματία μουσικού.

Το ταλέντο του Γιάννη  Βασιλόπουλου ήταν πηγαίο και τόσο μεγάλο, που η εξέλιξη του ήταν ραγδαία. Είναι γεγονός πως δεν ασχολήθηκε ποτέ με παρτιτούρες και δε γνώριζε νότες ή να διαβάζει πεντάγραμμο. Παρολαυτά, είχε άριστη μουσική μνήμη και κατόρθωνε να αποδίδει μελωδίες και μουσικά κομμάτια απλά ακούγοντας τα! Με το πέρασμα του χρόνου τελειοποίησε την τεχνική του κατάρτιση επάνω στο όργανο. Αυτό του έδινε τη δυνατότητα να εμπλουτίζει τους ήχους με τρομερό τρόπο, αλλά ο ίδιος επέλεγε συνειδητά να παίζει με απλότητα, με σοφία και κυρίως σεβόμενος τη μουσική τέχνη. Άφησε το προσωπικό του στίγμα ως προς τον τρόπο παιξίματος του οργάνου, διαφοροποιώντας το σε σχέση με τους προγενέστερους παίκτες. Εισήγαγε το λεγκάτο παίξιμο (επιτυγχάνεται εισπνέοντας από τη μύτη, κρατώντας τον αέρα στα μάγουλα και αφήνοντάς τον σε συνεχή ροή), που ‘’γλυκαίνει’’ τους ήχους έναντι του στακάτου παιξίματος και είχε την ικανότητα μέσα από 2-3 νότες να περιγράφει ολόκληρο το τραγούδι.

Γιάννης ΒασιλόπουλοςΟ Γιάννης Βασιλόπουλος ήταν της άποψης πως, με οτιδήποτε καταπιάνεται κάποιος πρέπει να το έχει έμφυτο και να το αγαπά, έτσι ώστε να το πράττει καλά. Την πεποίθηση του αυτή, την απέδειξε έμπρακτα ο ίδιος μέσα από τη μουσική του τέχνη. Η καλλιτεχνική του καριέρα ήταν πλούσια και σημαντική. Οι πρώτες του ηχογραφήσεις ήταν σε ηλικία 16 ετών, με το Γιώργο Παπασιδέρη και το Δημήτρη Ζάχο. Εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα, συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα της δημοτικής και λαϊκής μουσικής όπως ο Μανώλης Αγγελόπουλος, ο Βαγγέλης Περπινιάδης, ο Στέλιος Καζαντζίδης και εδραιώθηκε δικαιωματικά στον καλλιτεχνικό χώρο. Δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα στο να εναρμονιστεί και να συνεργαστεί και με νεότερους αξιόλογους καλλιτέχνες, όπως η Ελένη Βιτάλη και η Γλυκερία.

Από πολύ νωρίς εκδήλωσε βαθιά αγάπη για τη βυζαντινή μουσική. Η ροπή του προς την Ανατολή, αποτυπώθηκε στον τρόπο παιξίματος του και το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργήσει ευρεία δισκογραφία σε τροπάρια της εκκλησίας.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το βυζαντινό της Μεγάλης Εβδομάδας :

Παρόλο που η βάση του ήταν στην Αθήνα, όποτε έβρισκε την ευκαιρία ταξίδευε στο εξωτερικό, σε κάθε Ήπειρο, σε κάθε γωνιά της γης, για να ψυχαγωγεί, να συνεπαίρνει, να μαγεύει τους ξενιτεμένους Έλληνες με το κλαρίνο του. Τους θύμιζε τα αρώματα και τους ήχους της Ελλάδας, την αγάπη για την πατρίδα, τις βαθιές ρίζες του ελληνισμού.

Έπαιξε αφιλοκερδώς σε πάρα πολλές συναυλίες για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ένας άνθρωπος υπεράνω των χρημάτων, που γνώριζε ο ίδιος καλά την αξία τους. Κρατούσε ψηλά τη μουσική του τέχνη, την οποία και τιμούσε με τον καλύτερο τρόπο. Πάντοτε έπαιζε με μεράκι και όρεξη, δε διαχώριζε τα μέρη που εμφανιζόταν και πάντα ενέπνεε και συνόδευε άριστα τους χορευτές. Ένας άνθρωπος με έντονη προσωπικότητα μα και ταπεινός, περήφανος, που κέρδιζε το σεβασμό στη δουλειά και στη ζωή του. Ένας άνθρωπος με δυο μεγάλες αγάπες, την οικογένεια του στην οποία αφοσιώθηκε με πίστη και την οποία θεωρούσε το ‘’μεγαλύτερο πράγμα’’ στον κόσμο και τη μουσική, τον ιερό αυτό τρόπο έκφρασης…

Παρακολουθήστε εδώ το μουσικό αφιέρωμα του KlarinoGreek με τη συμμετοχή του Θανάση Βασιλόπουλου.

0 thoughts on “Αφιέρωμα στον Γιάννη Βασιλόπουλο “Το Χρυσό Κλαρίνο””

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.