Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sbmol i la Klarino;;;
#1
Giasas,
apo oti ksero to paradosiako idika sta ipirotika klarino ine to sbmol!
Mou exoun pi omos oti i "nea genia" protima ta La!
1) Isxi afto;
2) Pia diafora iparxi ston ixo;
3) Pia diafora sto paiksimo;
4) Ti ine to sosto;

ta leme......:confused::confused:
Reply
#2
Σωστό και λάθος δεν υπάρχει φίλε μου σε αυτό που αναφέρεις!Καταρχάς καλησπέρα Smile

Υπάρχουν διάφορες τονικότητες κλαρίνων,ΝΤΟ,ΛΑ,ΣΙ,ΣΙb,ΣΟΛ,ΜIb
Στην παραδοσιακή μας και κατ' επέκταση στην Ελληνική μουσική χρησιμοποιούνται τα ΣΙb,Λα και πιο σπάνια ΝΤΟ και ΣΟΛ.Το ΣΟΛ είναι επικρατέστερο στην Τουρκία.
Όσο πιο ''ψηλό'' είναι ένα όργανο τόσο πιο μικρό είναι σε μήκος,συνεπώς το ΜΙb στην προκειμένη περίπτωση είναι πολύ κοντό ενώ το ΣΟΛ,που είναι και το πιο μπάσο από αυτά που προανέφερα είναι και το πιο μακρύ και μεγάλο.
Το ΛΑ συνεπώς έχει λίγο μεγαλύτερο μήκος από το ΣΙb.Πολύ κλαρινίστες επαγγελματίες πηγαίνουν στις δουλειές με δύο κλαρίνα διαφορετικής τονικότητας ΣΙb και ΛΑ δηλαδή διότι μπορούν να διευκολυνθούν σε πολλές τονικότητες.Και τι σημαίνει αυτό?Λοιπόν,για παράδειγμα ο τραγουδιστής θέλει να πει ένα κομμάτι απο ΡΕ.Θα το παίξουμε με ΣΙb κλαρίνο απο ΜΙ.Αν τώρα π.χ ο τραγουδιστής θέλει να ερμηνεύσει ένα κομμάτι από ΦΑ# που είναι μια πολύ συνηθισμένη τονικότητα γενικότερα,με το SIb κλαρίνο πρέπει να παίξουμε απο ΣΟΛ# που είναι αρκετά δύσκολη τονικότητα.Ενώ με το ΛΑ κλαρίνο θα παίξουμε από ΛΑ!Το 'πιασες?
Όσων αφορά τη διαφορά στο παίξιμο θα σε διαφωτίσει ο Tseligas καθώς εγώ δεν έχω στην κατοχή μου ΛΑ κλαρίνο,τουλάχιστον όχι ακόμα Smile

Ελπίζω να σε κάλυψα εν μέρη!
Reply
#3
Φούρκα,

Ωραίο θέμα άνοιξες.

- Εγώ απόσο γνωρίζω τα πολύ παλιά κλαρίνα παίζανε με Ντο. Ένας από τους λόγους φαντάζομαι ήταν ότι αυτά τα κλαρίνα είναι πιο ψηλά και ακούγονται καλύτερα. Οπότε στα παλιά χρόνια που δεν υπήρχαν μικροφωνικές τα προτιμούσανε.
- Το SiB ήρθε πρόσφατα και επικράτησε λόγω του πιο μαλακού ήχου και μεγαλύτερης ευελιξίας όσον αφορά από ψηλές σε χαμηλές νότες.
- Το στήσιμο του κλαρίνου παραμένει το ίδιο. Δηλαδή ότι κλαρίνο και να πιάσεις στα χέρια σου θα έχει τους ίδιους δαχτυλισμούς (εκτός κ αν έχει επιπλέον τρίλιεςWink. Θέλει λίγο συνήθεια βέβαια γιατί αλλάζει η απόσταση των δαχτύλων.

Έχω διαβάσει και ένα βιβλίο που είχε γράψει ο Πετρολούκας (ίσως κ να ήταν συνέντευξη...δε θυμάμαι ) και έλεγε ότι προτιμούσανε τα κοντά κλαρίνα!

- Διαφορά στον ήχο: όσο το κλαρίνο γίνεται μακρύτερο ΛΑ ή ΣΟΛ ακόμα πιο πολύ ο ήχος γίνεται πιο θερμός ..γλυκός και σκοτεινός... dark and mellow που λένε στα αγγλικά.
Όσο τα κλαρίνα κοντένουν ο ήχος γίνεται πιο έντονος κ πιο χαρούμενος... bright and joyous. Αυτοί είναι όροι από κλασσική μουσική.

- Μια διαφορά επίσης είναι οτι αν θες να παίξεις ένα τραγούδι με τους ίδιους δαχτυλισμούς να ξέρεις θα έιναι σε διαφορετικό τόνο. Οπότε αν θες να το παίξεις στον ίδιο τόνο θα πρέπει να το μάθεις από άλλη θέση.! (πες μου αν δεν καταλαβαίνεις τι εννοώWink

- Τί είναι το σωστό;;;
Εξαρτάται τι θες να κάνεις.....

Θέλεις να μιμηθείς ακριβώς τι έπαιζαν οι παλιοί;; τότε πάρε ένα NTO.
Θέλεις να παίζεις τα πάντα ;; Πάρε ένα Bb.
Θές να έχεις και ένα δεύτερο κλαρίνο αν παίζεις σε ορχήστρα ώστε να σου βγαίνουν πιο εύκολα μερικά τραγούδια; Πάρε ένα ΛΑ
Τί είδος ήχου προτιμάς;; Έντονο και χαρούμενο...ή γλυκό και σκοτεινό;

Επίσης ακόμα κάτι τελευταίο που δε ξέρω κατά πόσο ισχύει....Άκουσα ότι τη μόδα σήμερα στην Ελλάδα με τα ΛΑ το ξεκίνησε ο Αριστόπουλος και ακολούθησαν και οι υπόλοιποι. Ίσως είναι και δείγμα του ότι το μοντέρνο δημοτικό τραγούδι μας πάει λίγο προς ανατολή σιγά σιγά όπου και παίζουνε με ΛΑ κατά κόρον και ΣΟΛ.
Reply
#4
Γρηγόρη με πρόλαβες!!! Μου πήρε τελικά 10 λεπτά να το γράψω :p:p
Reply
#5
hello , an theli na mathi kapios klarino, kai einai freskos mathitis, na xekinisi me b flat
Reply


Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  Diafora Klarino-Saxophono fourkas 3 11,556 March 9th, 2017, 19:01
Last Post: kosdan
  klarino arxarios was245 5 11,124 August 26th, 2014, 04:06
Last Post: skaros

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)